Jak umeblować kuchnię w układzie korytarzowym?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń, w którym nie tylko przygotowujemy posiłki, ale także miło spędzamy czas. Nic więc dziwnego, że często nazywana jest "sercem domu", czyli przestrzenią, w której tętni życie. Trzeba jednak przyznać, że większość polskich kuchni, szczególnie tych tworzonych wiele lat temu, jest trudna do zaaranżowania. Układem, który wymaga wyobraźni i planowania jest m.in. układ korytarzowy. Co zrobić, by taka przestrzeń stała się ergonomiczna i wygodna? W naszym artykule przedstawiamy kilka ciekawych rozwiązań.  

Jak zadbać o ergonomię?

W każdej kuchni, także w kuchni o układzie korytarzowym, niezwykle ważne jest zachowanie ergonomii. Właściwe ułożenie poszczególnych elementów ma bowiem ogromny wpływ na sprawność i szybkość naszej pracy. Kiedy wszystkie potrzebne narzędzia i produkty znajdują "pod ręką", przygotowywanie posiłków staje się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. 

Specyficzny układ, jakim jest układ korytarzowy sprawia, że trudno jest zachować tzw. trójkąt roboczy. Specjaliści są jednak zgodni, że wciąż niezbędne jest podzielenie pomieszczenia na strefy odpowiadające poszczególnym etapom przygotowywania posiłku. Aby zwiększyć ogólną funkcjonalność, warto ustawić sprzęty w następującej kolejności: lodówka, obok blat, na którym można ułożyć produkty, dalej kuchenka i zlewozmywak przedzielone blatem. 

Poszczególne meble powinny wyróżniać się odpowiednią wysokością, dopasowaną do naszych potrzeb, tak wykonywanie niezbędnych czynności nie było męczące dla naszego kręgosłupa.  

Kuchnia w układzie korytarzowym - jak urządzić?

Układ korytarzowy oznacza, że nasza kuchnia jest wąska, ale stosunkowo długa. Taka forma jest wbrew pozorom dość wygodna, jednak wymaga odpowiedniego zaplanowania i rozmieszczenia. Jak możemy wykorzystać jej potencjał i sprawić, że przyrządzanie posiłków będzie prostsze? 

Przede wszystkim warto zadbać o to, by przemieszczanie się między rzędami szafek było bezpieczne i wygodne. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia odległość między blatami, która z jednej strony umożliwi nam swobodne poruszanie się, a z drugiej sprawi, że otwieranie szafek nie będzie stanowiło problemu. Duże znaczenie ma także wykorzystanie wszystkich zakamarków, którym można nadać nowe znaczenie. Np. wolny kawałek ściany może posłużyć za miejsce do przymocowania dodatkowej półki, na której ustawimy najczęściej wykorzystywane przeprawy. 

Wiele osób przekonało się też, że urządzając długą i wąską kuchnię, warto wykorzystać dopasowane do naszych potrzeb meble na wymiar. Ich konstrukcja jest przygotowywana tak, by spełniać wszystkie nasze wymagania i jak najlepiej dopasować się do dostępnej przestrzeni.

Warto także pamiętać, że:

  • aby uniknąć wrażenia ciężkości, należy zrezygnować z pełnych drzwiczek w górnej zabudowie i wybrać delikatniejsze przeszklone fronty lub wręcz otwarte półki,
  • dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie szafek dwupoziomowych, które u góry są głębsze, a u dołu płytsze i które różnią się kolorem, 
  • świetnym wyborem są proste, gładkie fronty bez zdobień,
  • w kuchni korytarzowej warto wygospodarować miejsce na stolik; musi on być jednak lekki i nieduży, najlepiej kwadratowy lub podłużny, 
  • podstawą aranżacji są także odpowiednio dobrane kolory, najlepiej jasne, pastelowe akcenty, które optycznie powiększają przestrzeń.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.