Drewno czy marmur - który materiał lepiej sprawdza się na blat w kuchni?

Osoby planujące aranżację swojej nowej kuchni, prędzej czy później będą musiały stanąć przed wyborem materiału na blat kuchenny. Dwie najbardziej popularne opcje to kamień lub drewno. Warto poznać wady i zalety obu rozwiązań przed podjęciem ostatecznej decyzji. W dzisiejszym wpisie postaramy się jak najlepiej przybliżyć charakterystykę zarówno blatów kamiennych, jak i drewnianych. Zapraszamy do lektury!

Co warto wiedzieć o blatach drewnianych?

Blaty drewniane niewątpliwie dodają kuchni więcej przytulnego ciepła. Drewno to materiał miły w dotyku, bardzo modny w ostatnich latach i pasujący w zasadzie do każdego wnętrza. Decydując się na drewniany blat, trzeba pamiętać, że materiał ten nie przepada za wilgocią. Blat warto więc raz na jakiś czas zaimpregnować i dbać, by nie powstawały w nim rysy i uszczerbki. Drewniane blaty cechują się stosunkowo niską wagą. Meble kuchenne pod blat drewniany nie muszą być w żaden specjalny sposób wzmacniane, z pewnością udźwigną jego ciężar. Dużą zaletą drewnianych blatów jest też ich cena, o wiele korzystniejsza dla kupującego, niż cena blatu kamiennego.

Charakterystyka blatów kamiennych

blat kuchenny

Blat kamienny, jak już zostało wspomniane, to stosunkowo duży wydatek. Jednak można śmiało stwierdzić, że cena w tym wypadku przekłada się na jakość. Blaty z granitu są w zasadzie niezniszczalne. Można stawiać na nich gorące naczynia, niestraszne jest im też zarysowanie, jeśli któryś z domowników nie użyje deski do krojenia. Kamień nie boi się też wilgoci, dlatego tego typu blat nie wymaga specjalnej pielęgnacji czy konserwacji. Nie oznacza to jednak, że kamienne blaty pozbawione są wad. Może do nich należeć waga blatu. W przypadku szafek kuchennych niskiej jakości czasami konieczne jest ich wzmocnienie przed montażem blatu. Warto pamiętać też, że niektóre rodzaje kamienia, chociaż modne, wbrew pozorom są stosunkowo delikatne i łatwo je ukruszyć – np. marmury. Blaty kamienne porowatej powierzchni łatwiej zabarwiają się od produktów spożywczych, niż te gładkie.